Temppuilu / Akrobatia

Erilainen temppuilu, sekä akrobatia-harjoitteet kehittävät lapsen motorisia taitoja.

Alle kouluikäisillä lapsilla on niin kutsuttu herkkyyskausi, jolloin varsinkin motoriset taidot kehittyvät hurjaa vauhtia. Tällöin perustaitojen oppiminen on lapselle helppoa ja luontevaa.

Innostun liikkumaan -sivuilta löydät luotettavaa lisätietoa motorisista perustaidoista ja niiden kehittymisestä varhaislapsuudesta aina kouluikään asti. Jos kiinnostuit klikkaa tästä lisätietoa.

 

Temppuilessa tärkeintä on, että lapsella on kivaa. Hän kokeilee ja haastaa oma kehoaan, sekä oppii uusia asioita. Tärkeätä on että lapsi saa kannustavaa palautetta. vaikka jokin asia ei onnistu on aikuisen muistettava kertoa kuinka rohkea lapsi oli ko. asiaa kokeillessaan ja että hän varmastikin oppii sen pian. Voi myös selittää, että uusien asioiden oppiminen vie vähän aikaa.

Temppuilla voi kotona esimerkiksi ratojen muodossa.

Temppuilussa (motoristen taitojen harjoittelussa) voi "tehtävät" jakaa kolmeen pääryhmään:

  1. Tasapainotaidot
  2. Liikkumistaidot
  3. Välineenkäsittelytaidot
    ​​

Akrobatia -harjoittelussa harjoitellaan erillisiä liikkeitä.

Uudet asiat harjoitellaan pienissä osissa, kunnes niistä saadaan yhdistettyä kokonainen liike/liikesarja. Kun tämä liike on lapsella hallussa, voidaan se siirtää osaksi temppuilua.
Esimerkiksi siltakaato, kun lapsi osaa turvallisesti itsenäisesti mennä ja tulla pois sillasta, voidaan se sijoittaa temppuilurataan yhdeksi tehtäväksi, tai voidaan tehdä vaikkapa paritehtäviä missä kontataan/ryömitään kaverin sillan alta.

 

Temppuilu tehtäviä

Hernepussibingo:
Bingossa on yhdistelmiä monista motorisista perustaidoista. Suorittakaa tehtäviä satunnaisesti tai voitte vaikka tulostaa kortin ja täyttää sitä ruksimalla päivittäin tai viikottain suoritettuja tehtäviä.

Tasapainoilu:
Tee kotiin rata, mitä pitkin tulee kulkea. Radan voi tehdä esimerkiksi tyynyistä, kirjoista, säilykepurkin kansista, mopinvarresta jne. erilaisista "alustoista". Jos on mahdollista olla pihalla, sieltä löytyy paljon valmiita temppuiluratoja. Kivetyspolkuja, hiekkalaatikon reunoja, erilaisia kiviä, puunrunkoja, renkaita jne. Myös hiekkaisella alustalla voi piirtää hiekkaan kuljettavan reitin. Katuliidut ovat myös oiva apuväline jos asfaltoitua pihaa on käytössä.
Radalla voi myös olla "tehtäväpisteitä" missä seistään vaikkapa kapealla alustalla yhdellä jalalla.

 

Liikkumistaidot:
Liikkumistaidoilla tarkoitetaan käytännössä liikkumista eri tavoin (juoksu/kävely/hyppiminen/nelinkontin eteneminen/kiipeily....).
Jos teillä on rata, joka on jo suoritettu kävellen, voi seuraavaksi "vaikeuttaa" ja koettaa selvitä siitä pomppien/juosten jne. Samoin voi tehdä vaikkapa viesti kilpailu, tai rata ja ottaa aikaa kuinka kauan sen tekeemiseen menee aikaa. Tämän jälkeen muuttaa radan suoritustapaa (varpailla/kantapäillä/karhukävelyllä/takaperin hyppien...) yleensä lapset ovat itse hyvin kekseliäitä miten eri tavoin osaavat liikkua.

 

Välineenkäsittelytaidot:
Käsittelytaidoista puhutaan, kun lapsella on käytössä jokin väline jota liikutetaan, kiihdytetään tai jarrutetaan. Välineenkäsittelytaidot poikkeavat tasapaino- ja liikkumistaidoista siinä, että ne vaativat enemmän harjoittelua kehittyäkseen.
Väline voi olla pallo, huivi, keppi jne. vaikkapa oma pehmolelu. Käsittelytaitoja ovat mm. heittäminen, potkaiseminen, pomputtaminen, vierittäminen, kauhaiseminen, työntäminen. Käsittelytaitoja on kiva harjoitella yhdessä ystävän kanssa esimerkiksi heitelemällä palloa kaverille ja takaisin.
Taitoluistelijalle yksi hyvä harjoiteltava taito on hyppynarulla hyppääminen, jossa yhdistävät liikkumistaito hyppääminen sekä välineenkäsittely taito narun pyörittäminen.
 

Akrobatia tehtäviä

Ekin jumppavideoita sivustolta löytyvät ohjeet ja neuvot erilaisten temppujen, kuten kuperkeikkojen, käsinseisontojen sekä kärrynpyörien harjoitteluun ja opetteluun. Videoilta saat vinkkejä, miten liikkeitä lähdetään alusta asti harjoittelemaan. Liikkeet löytyvät sivun vasemmasta laidasta (huom, liikkeet eivät ole aakkosjärjestyksessä). https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/sport/eki/koe

Yle areenasta (areena.yle.fi) löytyy erinomainen ohjelma, missä opetellaan erilaisia akrobatiaa vaativia asioita.
Karhupaini -ohjelmaan pääset tästä.

Hernepussibingo, tekijä: Heidi Kajan

Jos kiinnostuit, lisää aiheesta löytyy muun muassa opetus ja kulttuuriministeriön esitteestä "Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä".

PDF-tiedostoIloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä.pdf (1.9 MB)
Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016. Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Opetus- ja kulttuuriministeriö 2016: 21.